5.7.2012

Ideaa ei voi omistaaOlen aiemmin kirjoittanut ideoista, kopioinnista ja matkimisesta. Palaan aiheeseen nyt koska se on minulle ajankohtainen.
Silloin kun PaaPiista tuli yritys ja aloin tehdä omista ideoista tuotteita myyntitarkoituksessa, sain kuulla varoittelua siitä, miten hyvät ideat napataan ja niitä saatetaan kopioida. Sehän on jokaisen tiedostettava ja jollain tasolla hyväksyttäväkin. Silloin tällöin myöhemminkin on kyselty olenko törmännyt samanlaisiin tuotteisiin. Olen saanut vastata, että en ole moista huomannut. Enpä olisi arvannut, että se idean nappaaminen tulee Suomen suurimmalta käsityölehdeltä. 
Sain tänään viestejä olenko jo nähnyt uusimman numeron Suuri Käsityö -lehteä. Kävin hakemassa sen postilaatikosta ja ymmärrän miksi minun puolesta on harmistuttu. Alla kuva sivusta.

Sieniperhe on päässyt viimeisen vuoden sisällä useaan julkaisuun niin printtimediassa kun netissäkin. Uskallan siis väittää, että lehden toimittajan tekemät sienet on ideoitu minun sienien pohjalta. Ja toteutettu hyvin samanlaisena.. Moni käsityön harrastaja on varmasti jo aiemmin keksinyt ettei sieniä tehdäkseen ole pakko ostaa minun TSI pakettia. Ilokseni olen kuitenkin saanut TSI paketteja tehdä ja myydä ja toivon, että se jatkuu tulevaisuudessakin tästä jutusta huolimatta. Sen sijaan tulen surulliseksi siitä miten lehti nappaa pienyrittäjän idean noin suoraan mitään kyselemättä. Missä menee raja?    


59 kommenttia:

 1. Nyt kyllä meni lehdeltä kirjaimellisesti metsään tuo juttu. :/ Miten tällaisessa asiassa voi edetä, vahingosta tuskin on kysymys? -Kaisla

  VastaaPoista
 2. Törkeä temppu. Toisaalta ilmaista mainostilaa ja imartelevaa! Olet luonut jotain uutta, ja maailmahan tarvitsee esikuvia! Pää pystyyn vaan.

  VastaaPoista
 3. Voi ei oo todellista :/ tästä pitää laittaa palaute toimitukselle.

  VastaaPoista
 4. Rajoja, hyvää makua ja toisten ideoita ei tunnuta järin korkealle arvostettavan. Surullista mutta totta. Kopiointia, jopa hyvin suoraa sellaista harrasetaan monissa tunnetuissa firmoissa ja kaikki kunnia otetaan itselle, nainitsematta sanallakaan alkuperää. Negatiivissävytteiset kommentit ja kysymykset haudataan tai jätetään kokonaan huomioimatta.
  Nykypäiväähän tämä on, mutta millä sitä saataisiin kitkettyä? Aihetta kyllä todellakin olisi..

  VastaaPoista
 5. Mainosta se olisi silloin jos alkuperäisen idean lähde olisi mainittu. Tässä ei harmiksi sitä ole.

  VastaaPoista
 6. Voi että kuinka harmittavaa. Ja tosiaan niinkuin sanoit, että jos olisi edes jotain mainittu, ehkä pelko siitä, että alat vaatimaan korvauksia oli liian suuri. Suosittelen kirjoittamaan ko. lehdelle/toimittajalle, ellet ole sitä jo tehnyt. Jonkinlainen anteeksipyyntö sinulle vähintään kuuluisi. Sitten tietysti on niitä mahtavia ideoita, joita keksii itse ja kappas joku niitä onkin jo ehtinyt keksiä ja käyttää..

  VastaaPoista
 7. No onpas nuljua :(

  Kannattaa kyllä kirjoittaa toimitukseen ja kysyä mitä lehdessä on ajateltu tämän ohjeen kanssa. Kannattaa myös tarkistaa kenen nimiin ohje on laitettu eli onko se toimituksesta vai joltain avustajalta tullut juttu. Mulle on ainakin käynyt pariin otteeseen sillä lailla että mun ohjeita on joku harrastaja myynyt hieman muokattuna lehtiin ominaan... Huokaus.

  VastaaPoista
 8. Törmäsin itse samaan ongelmaan, kun iso päivittäistavaraketju oli suoraan plagioinut ideani omiin tuotteisiinsa. Laitoin palautetta yrityksen johdolle, ja sieltä otettiin minuun pian yhteyttä. Jonkin aikaa asian selvittelyssä meni, mutta palautteeni ansiosta yrutys poisti plagoidut tuotteet valikoimistaan ja pahoitteli sattunutta lapsusta. Siis eikun palautetta lehdelle suoraan sinne ylimpään portaaseen niin tulet kuulluksi asiassa!

  VastaaPoista
 9. Minä huomasin lehdessä ihan saman, että nyt on kyllä kopioitu sulta ja todella härskisti! :/

  Jos en olisi jo kuukausi sitten lopettanut lehden tilausta maksukauden loppuun, tekisin sen nyt vielä suuremmalla syyllä tämän jälkeen. Ja todellakin ovat sinulta anteeksi pyynnön velkaa.

  VastaaPoista
 10. Tää on niin tylsää. Eikä ole SK:lta edes eka kerta :/

  VastaaPoista
 11. Luin lehden just äsken ja sama kopioinnin maku tuli mieleen :(

  VastaaPoista
 12. Mitä, jos laittaisit tuonne Suuri Käsityökerho faceen oman kommenttisi: "Sienet ovat varmaan sukua minun sienilleni :)" Ja sitte linkin sun sivuille.

  VastaaPoista
 13. Lehden sienet on kyl niin samanoloisia sun sienien kanssa. Heti kun lehdestä tuon sivun avasin, niin katsoin, että jaaha, näähän on tuttuja kavereita... :/ Tosi kurjaa! Ja vielä ikävempää on se, että tempun tekee tällainen taho.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Minäkin katsoin heti, että täällähän on PaaPiin sienet ja tutkin, että missas sinun nimesi mainitaan, mutta siellähän oli ihan toinen nimi. Tosi ikävää. Meitä on kuitenkin monta, jotka näkevät sienissä ensisijaisesti PaaPiin eikä jotain muuta. Mutta se ei lohduta eikä oikeuta SK:n tekosia.

  VastaaPoista
 16. Hei, mekin juuri tänään täällä Haukiputaalla, kun kokoonnutaan käsitöiden merkeissä joka torstai, juteltiin tästä kun SK-lehteä katsottiin. Ja oltiin kyllä sitä mieltä että TÖRKEÄÄ. Mutta tiedettiin kyllä keneltä idea oli varastettu :(

  VastaaPoista
 17. Samaa mieltä edellisten kanssa, että melko törkeää kopiointia, kun ei sua ole mainittu tuossa. Ja kun on tuonkin kokoinen lehti kyseessä niin varmasti jollekin toimituksessa ovat sun tuotteet tuttuja, että eivät voi sanoa, että idea on ihan omat eivätkä ole koskaan sun alkuperäisiä sieniä nähneetkään. Olisivat nyt edes vaivaantuneet muuttamaan nuo naaman ilmeen vähän edes erilaisiksi kuin sulla. Ja tosiaan, sitä bambin ohjetta odotellessa seuraavassa lehdessä omana ideana... Laita ihmeessä palautetta ja vaikka tämä blogiteksti sinne niin näkevät, että kuinka moni tilaaja on närkästynyt tästä ja aikoo perua tilauksensa!

  VastaaPoista
 18. Meinasin tilata SK:n. Enpä taida. -Johanna O.

  VastaaPoista
 19. voi ei miten ärsyttävää toimintaa...tekis miel peruuttaa koko lehden tilaus...

  VastaaPoista
 20. Olen lopettanut kyseisen lehden tilaamisen, juuri siitä syystä kun siellä tuntuu löytyvän yhtä sun toista "lainattua". Mielummin ostan käsityökirjoja ja annan rahani oikeasti ideoiden keksijöille. Tuo on kyllä törkeyden huippu. Meillä käsityö yrittäjillä on muutenkin leipätiukassa ja ylpeys omiin töihimme. Palautetta vaan rohkeasti lehdelle!

  VastaaPoista
 21. Voivoivoi... Mun mielestä on ihan eri asia ottaa ideoita harrastusblogeista kuin jonkin yrityksen tuotteesta. Tai kai sitä voi harrastukseksi yrityksen tuotettakin yrittää matkia omaksi ilokseen, mutta että toinen yritys näyttää kansalle, miten tehdä piraatti...voivoivoivoi...

  VastaaPoista
 22. Itseasiassa tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun ko. lehdestä löytyy malleja, jotka muistuttavat jonkun käsityöyrittäjän tuotteita. Valitettavasti en nyt saa päähäni yksittäisiä esimerkkejä, mutta muistan minäkin ihmetelleeni, miten jokin suosittu tuote voidaan kaapata lehteen malliksi. Surullista.
  Elina

  VastaaPoista
 23. Ei edes tiedä, mitä sanoa. Niin törkeää ja raukkamaista toimintaa isolta lehtitalolta. Sietäisivät hävetä.
  Ymmärtäisin, jos (ja kun) nappaavat idean, joka on jo monissa blogeissa tai muualla nähty ja yleisemmin käytetty, mutta tämä on niin PaaPiin oma juttu ja sellaiseksi heti tunnistettava.

  VastaaPoista
 24. Kun lehti tänään kolahti postiluukusta ja näin nuo sienet, luulin ensin olevan kyse sinun sienistäsi. Kyllä on niin suoraa kopiointia, että oikein hävettää lehden puolesta....

  VastaaPoista
 25. Jos jaksat lukea tämän, tulet kiukkuiseksi ja tajuat, mitä voi pieni käsityöyrittäjä isojen edessä:
  http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Tekijaenoikeus/tekijaenoikeusneuvosto/tekijaenoikeusneuvoston_lausunnot/2003/liitteet/tn200301.pdf

  VastaaPoista
 26. Lehtitilaus loppuu kyllä tähän täälläkin, toivotaan että toimii pikemmin mainoksena sulle koska suurinosa tän jo siun sieniin on yhdistänyt heti. -Katja-

  VastaaPoista
 27. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että näistä tapauksista kannattaa aina nostaa äläkkä, ei sen takia, että haluaisi korvauksia, koska niiden saaminen on melko epätodennäköistä ja prosessi itsessään jo kallis.
  Näistä pitää älähtää siksi, ettei toimitukset kuvittele, että mitä vaan saadaan tehdä,jos ei niistä seuraa sanomista.
  Itse sain pulssini nousemaan heti, kun lehden näin, ihan vaan ketutuksesta kuinka taas tallotaan pienyrittäjää.
  Toki ideoiden etsiminen netistä on nykyaikaa ja ymmärrän, että lehden toimituskin sitä tekee ja kykenen hyväksymään sen, että jonkun harrastelijan sivuilta kopioidaan idea mutta, että se napataan yrittäjältä, joka tienaa omalla ideallaan ja tuotteellaan.
  Halpamaista ja nyt entisenä lukijana koen, että meitä lukijoita aliarvioidaan pahasti tällaisilla tempuilla!

  VastaaPoista
 28. Erittäin ikävä juttu, palautetta kehiin! Itse olen joutunut tekemisiin vähän vastaavanlaisten asioiden kanssa ja saanut apua teollisuusoikeuksien saralla. Kannattaa siis lukaista lisää esim mallisuojasta ja tavaramerkkirekisteröinnistä PRH:n sivuilta. Suosittelen!

  VastaaPoista
 29. Tajusin tuossa että vaikka idealla ei ole tekijänoikeussuojaa on kuitenkin mainittava, että sekä paapii design että Suuri Käsityö-lehti toimivat samalla alalla (ohjeiden myynti käsityöharrastajille) jolloin lehden julkaisua voi ehkä myös tarkastella kilpailevan liiketoiminnan näkökulmasta. Siitäkin laissa on sanottu asioita. Ei ole ihan pikkujuttu kopioida kilpailevan yrittäjän ohjemallia lehteen...

  Ps. Tilaajien lisäksi pitäisi saada nyt mainostajat myös älähtämään. Lehti elää mainosrahoilla ja niin kauan kun lehdessä mainostavat yritykset suostuvat siinä kuitenkin mainostamaan...

  VastaaPoista
 30. Tosi tyhmä juttu! oon kans huomannu ihan saman lehdissä. Mallit ko julkaisussa on aikalailla esim.lankafirmojen malleja. Meinaan että hädintuskin yks tunika on toimituksen omaa tuotosta.
  Olenpahan törmännyt myös neuleyhteisössä samaan. Eivä ole siellä kyllä välttämättä yrittäjän ominaisuudessa mutta. Eniten kiehautti ilmaisen ohjeen tasan sama reunapitsi maksullisen ohjeen reunana. ARGH ja eppaa.

  Painoin VAUta koska tää oli niin (voinko sanoa?) kivasti kirjotettu kurjasta asiasta.

  VastaaPoista
 31. Voi ei.. Sieniperhe ei ole aiemmin minulle tuttu, mutta tänään SK lehteä selatessani nämä sienet nähdessäni tuli heti mieleen PaaPii. Enpä olisi uskonut että NÄIN röyhkeästi KUKAAN kehtaa ketään kopioida.. Surullista =(

  VastaaPoista
 32. Itselläkin nous niskavillat pystyyn js sivun käänsin auki. Itse olisin hyvin raivona. Hyvin ovat samankaltaisia. :/ Oletko ollut lehteen yhteydessä? Sinun ovat hienompia ;)

  VastaaPoista
 33. Ihan samaa pohdin katsellessani SK-lehteä... Aikamoinen riman alitus lehdeltä!

  VastaaPoista
 34. Jos jotain positiivista haluaa hakea, niin ainakin sun sieniperhe on tuhannesti hienompi!!!

  VastaaPoista
 35. Olin myös tosi pahoillani puolestasi, suomalaisen suunnittelijan eläminen omien ideoidensa ansioilla ei ole muutenkaan helppoa. Ja nyt tuo...

  VastaaPoista
 36. No johan on huikeata! Ei uskoisi että kyseisen lehden tarvitsee näin halpamaisesti lähteä kopioimaan toisten ideoita! Jos on omat ideat loppu, niin vaihtoehtoja voisi kyllä hakea jostain muualta kuin pienyrittäjän mallistosta. Äärimmäisen törkeää!

  VastaaPoista
 37. Mulla on eräs freelance tuttava, joka tekee tai oikeastaan teki töitä suomalaisille käsityölehdille ja täytyy valitettavasti todeta niitä juttuja kuulleena, että eipä yllätä tämäkään. Toisten työn arvostaminen tuntuu olevan ihan nollatasoa :(

  VastaaPoista
 38. Musta nää näyttää vielä enemmän Suuren Käsityölehden sieniltä:
  http://windbagandthunder.blogspot.fi/2008/08/introducing-night-night-mushrooms.html

  VastaaPoista
 39. Kurja juttu, erittäin.

  Olemme Silmu&Solmusta ilmoittajan/jälleenmyyjän roolissa antaneet asiasta toimitukselle tiukkaa palautetta. Ensi vuoden ilmoitussopimukset menevät uudelleen harkintaan SK:n osalta.

  VastaaPoista
 40. :( No voi jee. Olisivat pyytäneet yhteistöhön. Vähän väliä lehdessä kuitenkin on niitä TSI-paketteja myytävänä eri yrityksien kanssa yhteistyössä.

  VastaaPoista
 41. Olen harmistunut puolestasi. Yritän aina tällaisiin törmätessäni ajatella, että matkijat ovat tylsä väkeä, joilla ei ole omia ideoita. Eikä heidän touhunsa pitkälle kanna...Halirutistus taitajalle, ihanuuksien tekijälle - Pidä puolesi, luota itseesi.

  VastaaPoista
 42. Minä pikaisesti lehteä selaillessani ajattelin, että nyt on PaaPiin sienet SK:ssa ja tsi-paketin tilauslomake jossain ohjesivulla. Jotenkin tottunut siihen, että esim. vaippakaavojen yhteydessä on aina Myllymuksujen kangaspaketin tilaus. Mutta eihän tää niin mennytkään. Harmillista...

  VastaaPoista
 43. Meninpä minäkin aukomaan päätäni SK:n Facebooksivulle kun ärsyttää niin hitosti tollanen. Keväällä oli itellä vähän ikävä fiilis kun olin esitellyt blogissani miten tuunasin vanhoista farkuista äitiyshousut ja sitten parin kuukauden päästä oli SK:ssa samantapainen juttu. Ei todellakaan varmasti mikään uniikki ollut ideani mutta jotenkin haiskahti kuitenkin. Mutta nää sienet, ei mitään epäilystäkään! Ilman niitä naamoja oisi vielä mennyt mutta naamojen kans kyllä törkee kopiointi! Minusta ne voisi ihan hyvin perustaa lehteensä ihan oikeesti sellasen palstan missä olisi ikään kuin yhteistyöjuttuja käsityöblogien tai -yrittäjien kanssa. Oisi niillekin hyvä juttu kun blogissa sitten hehkutettais että siellä on nyt mun ideoima asia ja lukijat ostais lehtee kuin että blogissa haukuttais koko lehti maan rakoon kun pöllivät idean ja tyypit boikotoisivat lehteä. Blogimaailmassa ollaan kuitenkin yllättävän lojaaleja toisiaan kohtaan, toista on sitten nämä käsityölehdet.

  VastaaPoista
 44. Mäkin eilen selailin uutta lehteä ja piti kattoa kerran jos toisenkin niitä sieniä, ku näyttivät niin erehdyttävästi Paapiin sieniltä. Mut eihän ne niitä sitte ollukaan :/.

  Olen tutustunut myös viimeisellä sivulla esiteltyihin tuotteisiin ja saisivat tehdä kyllä sustakin tommosen jutun ja KUNNON korvauksin, sen verran törkeä tuo temppu kyllä oli.

  Empä mäkään lehteä tilaa enää tämän jakson päätyttyä, ei siinä oo mulle ollu juuri mitään sellasia ohjeita, mitä haluaisin tehdä...

  VastaaPoista
 45. Saman huomasin kuin muutkin, heti tuli paapiin sienet mieleen :(. Joku tuossa mainitsi, että on eri asia kopioida idea jonkun blogista kuin yrittäjältä.. mun mielestä aina kun idea napataan jostain, pitäisi sen alkuperä ilmoittaa/mainita. Moni blogin pitäjä olisi varmasti iloinen, jos oma idea julkaistaisiin lehdessä..

  VastaaPoista
 46. http://www.suurikasityo.fi/forum/yleinen/1169/

  VastaaPoista
 47. Kun ideat loppuu, niin aletaan ottaa toisten ideoita...minä en tuota lehteä ainakaan tilaa..toisaalta kirjaston anti on parempi...mutta sen tulen sanomaan että kenen alkuperää on tilda sydämmet ja onhan olemassa esim sydän maami...joka on muokannut noita sydämmiä ihan bisnekseksi asti...eli alkperästä voinen sanoa että takana on tilda..siis sekin bisnes kukoistaa sillä muokkaus varjolla..
  Monesti blogeissakin kysellään et mitä esim haluaisitte jonkun ompelevan...no bisnekset keikkuu toisten antamilla ideoilla..esim Wilhelmiina on kyselyissä expertti..
  Niin harmitukseni sinun puolesta mutta haluan antaa myös toisenlaista näkemystä asioihin siis sanon lyhyesti et SK. teki pahan mokan ja anna rankkaa palautetta heille..mutta tietty harmi ehti jo tapahtua kun ovat lehtensä julkaisseet..

  VastaaPoista
 48. Siis ihan törkeä juttu! Olen itse jo lopettanut lehden tilauksen, eikä kyllä kaduta. Jos nappaavat idean, niin olisivat edes jalostaneet sitä vähän enemmän, tehneet vaikka kanttarelleja ja tatteja tai edes noista kärpässienistä erilaisia niin, ettei olisi noin samannäköisiä! Tosi tylsiä tuollaiset halvat kopiot.

  VastaaPoista
 49. Nämä sinun sienesi ovat kyllä sata kertaa coolimpia. :)

  VastaaPoista
 50. Suuren Käsityölehden vastaus asiaan...
  http://www.suurikasityo.fi/forum/yleinen/1169-Sienet---mista-idea-.html

  Heidän mielestään kaikki on ok :/

  VastaaPoista
 51. Täytyypä sanoa, että SK:n sienet ovat rumia :D Törkeä kopiointi - vähän muutetaan ja sitten kuvitellaan, että keksittiin jotain itse. :p Mutta SK:n sienten piirtäjä ei taida olla tämän blogin pitäjän veroinen...

  Neulojien puolella olen törmännyt samaan - Novita-lehdestä on löytynyt blogeista poimittuja juttuja, samaan tapaan kuin tämä sienijuttu. Että muutetaan joku yksi juttu ja sitten omitaan idea ja tehdään sillä rahaa.

  Onhan tää niin, että blogimaailma menee edellä ja suomi-käsityölehdet peesaa perässä. Harvoin suomalsista askartelu- ja käsityölehdistä oikeasti mitään uutta ideaa näkee. Pitää ostaa ulkolainen lehti jos tahtoo jotain tuoretta. :)

  VastaaPoista
 52. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 53. Kuika moni huomasi tuolla ylempänä keskustelussa jo aiemmin linkitetyn blogisivuston, jossa esitellään vuonna 2008 tehtyjä pehmosieniä?

  PaaPii on aloittanut yritystoimintansa vuonna 2011 ja samana vuonna on tänne blogiin esitetlty pehmosieniä.

  Keken on siis alkuperäinen ajatus ja mitä on kopiointi?

  VastaaPoista
 54. Minusta tuon toisen linkitetyn blogin sienet ovat tyylillisesti erit. Toki kärpässieni ja kasvot löytyy molemmista, mutta muuten ihan erityyliset.

  Kun taas SK:n sienet ovat hyvin lähellä Paapiin sieniä. Liian lähellä.

  Kyseinen lehti ei minulle tule ja tässä yksi syy olla tilaamatta jatkossakaan.

  VastaaPoista
 55. Suuri Käsityö-lehti on Sanoma Magazinesin omistama lehti ja pienellä googlettelulla selviää, että kyseisen puljun toiminnassa on jotain hämärää (järkytyin, kun sattumalta luin ehdoista, jotka työntekijöiden pitää allekirjoittaa). Itse pitäisin tätä tapausta sen osoituksena, että joitakin lehtiä ei vain pidä tukea, mikäli lehtitalo ei halua pitää palkkalistoillaan ammattitaitoisia työntekijöitä, jotka erottavat, mikä on plagiointia ja mikä ei...

  VastaaPoista
 56. Edellinen vastaaja viittaa varmaankin tähän tapaukseen: http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/tekijanoikeudet/?x94847=8461597

  Minä lopetin jo aikaisemmin SK:n tilauksen, koska sen ohjeet ovat niin huonosti tehtyjä, että edes vähän kokeneempi käsitöiden tekijä / ompelija ei välttämättä osaa toteuttaa vaatetta tm. sen mukaan.

  Sympatiat minultakin Paapiille. Tosi ikävä juttu.. Mutta onneksi Paapiin sienet ovat jo näkyeet niin monessa mediassa, että plagioinnin havaitsee jo tosi moni. Vielä ikävämpää olisi, jos plagiointi olisi tapahtunut sellaisessa vaiheessa, että Paapiin tuotteet eivät olisi vielä olleet tunnettuja.

  VastaaPoista
 57. Mun on pakko kommentoida tätä sun juttua nyt, kun mulle kävi sama homma. Sama lehti myös kyseessä. Muistin, että sullekin oli näin käynyt, kun siitä on mun blogissakin kommenteissa juttua.
  Pöllivät (mun mielestä) mun idean kissapötkylöistäni uusimpaan lehteensä. Laitoin sinne päätoimittajalle aiheesta viestiä ja sain tympeän lyttäyksen vastaukseksi. Tosi törkeetä toimintaa isolta lehdeltä, olisi tietysti pieneltäkin. Ärsyttävintä vielä se, että asia kuitataan olan kohautuksella. Olen varmaan joo kuvitellut kaiken. Ilmeisesti mun lukijat myös. Tulipa nyt sitten peruttua senkin lehden tilaus.

  VastaaPoista