16.1.2012

Sankarit

Minua pyydettiin nimeämään muutamia omia design sankareita yhtä juttua varten. Kerron lisää sitten kun on sen aika.. Jäin pohtimaan enemmänkin sitä mistä oma värimaailma ja muotokieli syntyvät ja saavat vaikutteita. Ja sitä miten omat kokemukset ja mieltymykset päätyvät omiksi aikaansaannoksiksi. Tässä muutama sellainen henkilö jonka tuotanto on jollain tavalla liikuttanut ja vaikuttanut, joita arvostan. Omat sankarit.

CAMILLA MICKWITZ

Lapsena monet kirjat tulivat tutuiksi. Oman kodin hyllystä löytyi myös muutama Camilla Mickwitzin kuvittama kirja. Camillan ihastuttava ja hyvin tunnistettava oma kuvitustapa on jäänyt mieleen. Kirjoja on inspiroivaa selata vieläkin. Iloista, pyöreää, selkeitä muotoja ja paljon värejä. Jos et muista Emilia tai Mimosa -kirjoja, niin ehkä pikkukakkosen tunnus ja heikoista jäistä varoittava pätkä saa sinutkin muistamaan tämän kuvittajan.


TOVE JANSSON

Tarviiko tästä nyt sanoa mitään. Todella monen rakastama kirjailija ja tietysti myös kuvittaja. Sen lisäksi että, 
tarinat ja henkilöhahmot ovat mitä mainioimmat, olen todella rakastunut kuvitustyyliin. Tarkoitan sitä alkuperäistä siloittelematonta ja rehellistä. Kuka lohduttaisi Nyytiä ja Kuinkas sitten kävikään -kirjat lumoavat. Erityisesti se miten muutamaa väriä käyttämällä on saatu luotua voimakkaasti ainakin minuun vaikuttavia kuvia, on ihailtavaa ja inspiroivaa. KAJ FRANCK

Ehkä tästäkään nyt ei tarvitsisi sanoa mitään. Sanon silti. Kun onnistuu luomaan jotain sellaista jota ihmiset rakastavat vuosikymmeniä. Jotain joka on niin täydellisen käytännöllistä, järkevää ja kaunista, että melkein harmittaa. Joka ei sisällä mitään ylimääräistä vain kaiken olennaisen. Ollaan ytimessä. 
Loistavia esimerkkejä tästä ovat tietenkin Arabialle suunnitellut Kilta, myöhemmin Teema -sarja sekä Iittalan Kartio -lasit. On hienoa kun muotoilija luo täydellisesti toimivan eleettömän astian, se toimii loistavasti myös pohjana erilaisille kuvituksille ja väreille alati uudistuvana. Loistavaa!
MAIJA ISOLA

Tähän voisi mainita oikeastaan Marimekko. Voimakkaat värit, graafiset kuviot ja värit, rohkeus. Mutta kyllä Isolan tuotannosta löytyvät ne minua eniten puhuttelevat kuosit. Kaivo, Kivet, Appelsiin jne. Niin inspiroivaa ja ihailtavaa!


On monia muitakin. Mutta nuo ehkä päällimmäisenä mielessä. Nuori, loistava joka on myös pakko ekstrana vielä mainita: Maija Louekari!! Olen huomannut, että rakastan lähes kaikkea mitä tämä nainen tekee. Siinäkin yhdistyvät omaleimainen kuvitustyyli ja se jokin. Pakko rakastaa!  

Ja hei! Sinä joka tätä luet, olisi mukava lukea tai kuulla mitkä muotoilijat, kuvittajat ovat sinuun eniten vaikuttaneet!

7 kommenttia:

 1. Aika ihania esimerkkejä ja varmasti nuo kaikki ovat minuunkin vaikuttaneet, etenkin Tove Jansson.

  Itselleni tärkeä kuvittaja on Kaarina Kaila, joka tekee herkkiä, mutta uskomattoman syviä kuvia akvarellilla.

  Toinen tärkeä (lapsuudesta asti) on ollut Ivan Bilibin, jonka kuvittamia satukirjoja katselin ja katselemasta päästyäni jossain vaiheessa.

  Kolmas mieleinen kuvantekijä on Alexander Rodchenko. Upeaa pelkistämistä ja tekstin käyttöä kuvan elementtinä.

  Hopeasepistä tärkein on Bertel Gardberg, joka oli paitsi loistava seppä, myös melkoisen innovatiivinen muotoilija.

  Taiteilijoista taitaa ykkönen olla Yoko Ono, joka tekee näennäisen yksinkertaisia, mutta tosi monitulkintaisia töitä, kun niitä alkaa ajatella.

  Ai niin, taiteilijoista on kai pakko mainita myös Helene Schjerfbeck, jonka pelkistämiskyky ja värien käyttö on jotain ihan käsittämättömän upeaa ja hienovireistä.

  Elokuvaohjaajista Zhang Yimou on monessa suhteessa todella inspiroiva. Ihan käsittämättömän hienoja kuvia ja värien käyttöä.

  Nämä tulivat tosi nopsaan mieleen. :)

  VastaaPoista
 2. voi mikä idea. saanko ottaa ja tehdä omista idoleistani samanlaisen postauksen?

  VastaaPoista
 3. Unikuu saat! Se olisi oikein kiinnostavaa luettavaa! :)

  Kati vau mikä lista! Noista erityisesti Helene Schjerfbeck on minullekin läheinen. Niin kaunista ja taitavaa!
  Zheng Yimoun elokuvien uskomattoman kaunis värimaailma on saanut minut ihastelemaan. Erityisesti tulee mieleen Lentävien tikarien talo, jossa monen kohtauksen visuaalisuus sai huoahtamaan.

  VastaaPoista
 4. Olipas hauska postaus! :) Moni hyvä lastenkirja onkin päässyt unohtumaan! Pitääpä kaivella esiin äitin kirjahyllystä, siellä pitäisi yksi Emilian seikkailuista kertova kirja ainakin olla! :)

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen postaus! Olin ihan unohtanut lapsuudesta tuon "Varokaa heikkoa jäätä" -videon. :D Kertakaikkiaan huippu pätkä, jota lapsena aina odotti - "tuleeko se..? Se tulee, JEE!"

  En osaa mainita ketään itseeni vaikuttaneita kuvittajia tai muita osaajia. Itse asiassa kysymys onkin varsin mielenkiintoinen ja jään miettimään asiaa. :)

  VastaaPoista
 6. Emilia-kirja, kyllä sitä luettiin paljon pienenä. se piirustustapa teki jotenkin kirjan tutkimisesta todella mielenkiintoisen jopa ilman lukemista :)

  VastaaPoista
 7. Emilia- tai Mimosa-kirjoja en muistakaan, mutta Jason on tuttu, ja olinkin todella iloinen kun löysin omille lapsilleni kaupasta sellaisen kirjan.

  Tuo mainitsemasi lista on todella vaikuttava, kaikki nimet iskevät suoraan omaankin makuuni. Lisäksi tulisi ensimmäiseksi mieleen lähinnä sellaisia muotoilijoita kuin Alvar Aalto ja Ilmari Tapiovaara, joiden tuotanto on mielestäni kerrassaan upeaa.

  VastaaPoista