21.8.2010

Ajatuksia ideoista,kopioinnista ja matkimisesta

Tässä on nyt kuva ilmeisesti siitä pehmosta johon noita tekemiäni PaaPii -pehmoja rinnastettiin/ rinnastetaan. Kuvat omista pehmoistani siis edellisessä postauksessa. Jännä juttu koska en muista koskaan tuollaista nähneeni enkä koe että olisin kopioinut tai matkinut ketään. Olisiko näissä samaa vain ehkä idea? 

Vaavi, tytti workshop Koski TLItse en ymmärrä enkä arvosta sitä että toisen ideaa matkitaan tai jopa röyhkeästi kopioidaan ilman että mainitsee mistä idea on lähtöisin. Pitää antaa kunnia sille jolle kunnia kuuluu! Omaan käyttöönhän saa tehdä lähes mitä vaan mutta siinäkin hyvän tavan mukaista on kertoa kuka on alkuperäisen idean takana. Sitten jos toisen tekemiä kopioidaan tai vaikka kaavoja käytetään luvatta myynti tarkoituksessa on asia astetta inhottavampi. Sillä ei ole väliä onko kopioitu isolta firmalta vai pieneltä tekijältä. 

Tämä pisti miettimään mistä kaikki ideat syntyvät. Itse olen vähän sellainen että ideatulva vie välillä yöunetkin. Eikä kaikkea pysty eikä ehdi millään toteutta vaikka haluaisi. Mutta mistä ideat tulevat? Omasta alitajunnasta puskee vaikka mitä ja vanhat ideat kehittyvät eteenpäin. Ehkä olenkin joskus lapsena nähnyt samaisen pehmolelun mutta en vain muista sitä? Sitten se on sekoittunut muihin kokemuksiin ja aiemmin tekemiini töihin? Ehkä? Mitä jos luulen luovani uutta vaikka todellisuudessa kaivankin muistipankista jotain näkemääni ja toistan sitä? Aika pelottavaa..

Lukisin mielelläni muidenkin mielipiteitä samasta aiheesta :)

49 kommenttia:

 1. En olisi sinuna kovin huolissani. Tuo kuva ei mulla jostain syystä näy, mutta noin yleisellä tasolla, ainahan sitä löytyy tietyn tyylisuunnan edustajia, joiden jutuissa on "jotain" samaa. Pätee mihin tahansa luomisen lajiin musiikista taiteesen. Sulla on ihanan omanlainen tyyli ja teet kaiken laadukkaasti. Kiitos muuten pöllökassita, meillä kovassa käytössä :D

  VastaaPoista
 2. Kiitos Rilla! Noinhan se taitaa olla :)

  Toivottavasti kuva näkyy nyt!

  VastaaPoista
 3. Nyt näen kuvankin ja voin sanoa ihan varmasti, että no worries :)

  VastaaPoista
 4. Minusta noissa nyt ei ole oikein mitään samaa. Siis tosiaan se, että molemmat on pehmoja, joilta näkyy naama, mutta idea ja henki on ihan eri.

  VastaaPoista
 5. Onhan nuo samanmuotoisia ja naama mutta muuten kyllä ihan täysin erilaisia! Ei olis edes tullut mieleen että olisit tuota kopioinut jos et täällä olisi kertonut!

  VastaaPoista
 6. MrsAgatha kun nimenomaan en ole kopioinut! :D Ensimmäisen kerran tänään näen tämän Vaavin!

  VastaaPoista
 7. Samaa mieltä edellisten kanssa. Eihän noissa ole mitään samaa. Onhan esim. pehmonallejakin maailmassa varmasti vaikka kuinka monenlaisina versioina... Muistan, kun jo kauan sitten edesmennyt isotätini oli vanhainkodissa, niin sielläkin jossain käsityöpiirissä värkkäsivät samantyylisellä idealla (kuin tuo kuvassa oleva) nukkevauvoja myyntiin.

  Ei siis huolta, sinun työsi ovat niin omannäköisiä, ettei mistään kopioinnista voi puhua. Ja olen muuten pohtinut ihan samoja asioita tuosta ideoiden pulppuamisesta:)

  VastaaPoista
 8. Minunkin mielestäni voit olla aivan huoletta. Ovathan nuo pehmot ihan eri tyylisiäkin.
  Mulla on nyt menossa kassintekohullutus, varmasti niistäkin joku voi löytää oman ideansa jos haluaa. Jokaisessa kassissakin on oltava sangat ja pussiosa missä tavarat kantaa, eikä mallejakaan ihan äärettömästi ole niin varmasti samantyylisen on joku muukin ommellut. Jatka vaan kivoja juttujasi:)

  VastaaPoista
 9. Minustakaan noissa ei ole mitään samaa; itse en olisi edes tullut ajatelleeksi, vaikka olisin nähnyt tuollaisen ennenkin. Sinun tyylisi on hyvin omaleimainen ja tunnistettava, eikä ole millään tavalla verrattavissa tuohon toiseen "vaaviin". Tuotantoon mars!

  VastaaPoista
 10. Sinun pehmosi oli ensimmäinen laatuaan, jonka olen nähnyt missään. Ja minä katselen kuvia PALJON.

  Kulmistaan pyöristetty ja toisesta päästään vähän leveämpi suorakulmio ei taida olla kenenkään patentti ?.

  Ymmärrän tuskan, sekä luomisen että onko tämä jo keksitty. Usko pois, kaikilla luovilla ihmisillä on sama ongelma. Joskus satutaan keksimään melkein samanlaisia ideoita ja esimerkiksi matemaatikot ja lääketieteen tutkijathan käyvät tätä dilemmaa läpi koko ajan ja historiassa on paljon henkien taistoa siitä, kuka tämän oikein keksi :).

  Ei sinun kädenjälkeäsi voi mitenkään tunnistaa tuosta ns. kopiolähteestä, eli kyllä minun mielestäni sinun ideasi on sinun näköisesi.

  Pidä vaan häntä pystyssä äläkä vaan lannistu kritiikistä, on se sitten aiheellista tai aiheetonta. Se kuuluu tähän hommaan.

  VastaaPoista
 11. Miehellä on ollut tuollainen nukke pikkupoikana (synt. -76) ja tänä kesänä sitä mökillä ihailinkin. Silti ei tullut sitä "tämä on nähty" oloa noista sinun ihanista pehmoista.
  Anoppi muuten muisti vielä että sellaisen ohje oli jossain lehdessä niihin aikoihin. Että kuka kopioi ja ketä, tuntuu että välillä sitä ei voi oikein varmaksi sanoa :)

  Ideat/ajatukset on kyllä omituisia. Välillä on hankala saada yhtään hyvää (tai toteutettavissa olevaa) ideaa päähän ja välillä tuntuu että niitä puskee ikkunoista ja ovista sisään enemmän kuin pystyy käsittelemään. Onneksi jotain jää myös päähän ja hautuu siellä lopulliseen muotoonsa :D

  VastaaPoista
 12. Jatka vain samaan rohkeaan tyyliisi, en näe tässä jälkeäkään matkimisesta. Sitäpaitsi millon tässä maailmassa muka on keksitty jotakin täysin uutta....? Eiköhän sähkölampunkin idea ole periaatteessa vähän paranneltu öljylamppu :) Valoa niistä tulee molemmista, joten ketäs se Edison sitten matki?

  VastaaPoista
 13. Ei ollenkaan kopio. Samantyyliset vaan. Eikä Tytti Vaavia edes enää valmisteta.
  Meillä on noita Vaaveja paljon, ostan aina kirpparilta kun näen ja mielelläni ostaisin PaaPii vaavinkin.

  VastaaPoista
 14. Minusta noita nukkeja on jopa voinut tehdä kankaasta, jossa on valmiina nukenosat. tai jonkunlaisesta ompelupaketista. Muistan itse nuo kuvan nuket lapsuudesta, mutta tosiaan en sinun pehmoja edes ajatellut minkäänlaisina kopioina, vaikka tuon kuvan nuken tiedänkin.

  Se on totta, että vaikea on täällä enää mitään uutta keksiä, mutta tärkeintä on minusta se, että ainakin sinun tekemisissäsi näkyy sinun tyylisi. Ne ovat sinun näköisiä eikä mitä tahansa tusinatavaraa. Se on ihailtavaa ja saavuteltavaa se.

  VastaaPoista
 15. Olen nähnyt vastaavia vaaveja aiemmin, mutta en myöskään yhdistänyt niitä paapii-hahmoihisi.

  Itse koen myös, että ideoideni alkuperää on useimmiten vaikea jäljittää. Maailmassa on tehty ja nähty kaikenlaista, joten ihan ihka uusien ideoiden tuottaminen on kyllä aikasta haasteellista. Itse ajattelen, että ideat syntyy monen idean, ajatuksen ja kokemuksen summana johonkin tiettyyn tarpeeseen.

  Ja tosiaan liiankin moni idea jää toteuttamatta!

  VastaaPoista
 16. Mun mielestä myös paapii-hahmosi on uniikin näköinen eikä mielestäni juurikaan muistuta tuota toista.

  Ideoitten syntyyn vielä sen verran, että jutellessa kavereiden kanssa meillä onkin ollut suht samanlainen idea. Ilmeisesti olemme "altistuneet" samalle kuvatulvalla, josta on sitten joku visio jalostunut. Mutta jos olemme saaneet idean toteutettua, niin kumma juttu on että valmiit näyttävät aina ihan erilaisilta ;)

  VastaaPoista
 17. Minä olen miettinyt monesti samaa. Joskus huomaan tai minulle huomautetaan että hei tuohan on vähän samanlainen kuin siellä jossakin ja sitten kun menen itse katsomaan niin huomaan että tosiaan, onhan niissä samaa ajatusta.

  Tästä oli joskus koulussakin meillä puhetta, siitä että harvat ideat ovat enää uusia tai uniikkeja. Joku on todennäköisesti kuitenkin koittanut toteuttaa samaa ideaa jollain toisella tavalla. Toteutus on kuitenkin se mikä ratkaisee ja tuo sen omaleimaisuuden mikä käsillätekemisessä on ideana. Jotenkin minun on nyt ihan kamalan hankala saada tätä minun ajatustani kirjoitettua.

  VastaaPoista
 18. no ei minunkaan mielestä tuo vaavi muistuta sinun paapii-hahmoa. niillon niin eri tyyli. komppaan edellisiä. ja naisellinen läimäys selkään. ja peukku pystyyn. ;)

  VastaaPoista
 19. Minulle joku sanoi taidekoulussa opiskellessani: "Ei ole mitään uutta auringon alla" tarkoittaen, että oikeastaan kaikki on jo kertaalleen keksitty ja on aivan hurja vaatimus, että joku keksisi jotain TÄYSIN UUTTA. Jokainen saa vaikutteita jostain ellei elä tynnyrissä. Älä ole huolissasi, PaaPii! Muoto, väritys ja esineen henki on ihan toisenlainen, kuten edellisetkin jo sanoivat. Ja tuollaisia "nukkeja" on varmasti ollut kautta historian. Tavallaan tulee mieleen inuitit ja joku esine, mitä olen nähnyt heihin liittyen.. Kuka sitten on varastanut idean ja keneltä :-)

  VastaaPoista
 20. 70-luvun lapsena minulle syntyi kaipuu nähdä noita lapsuuden Vaaveja uudelleen, kun katselin tekemiäsi vauveleita. MUTTA silti en menisi sanomaan, että olet kopioinut idean. Pikemminkin niin, että "siitä se ajatus sitten lähti"... ja kehitit siitä omannäköisesi.
  Mitä tulee ideoiden omaksumiseen öögien (silmien) kautta, niin olen aivan samanlaisia ajatuksia tuumaillut itsekin.

  VastaaPoista
 21. pakko oli vielä palata sanomaan että itselle ainakin kaikki ideat tulee sieltä täältä. imen vaikutteita ja kerään ideoita ja kehittelen niistä itselle mieluisia. en varmaan ikinä ole suoraan ottanut yks yhteen kopiota (pystyykö sellaista edes tekemään)vaikka teatterissa joutuukin niin tekemään. monet minun töistä on useista kohteista ideoitu uudelleen yhdeksi.. sinulla on selkeä oma linja ja sitä en ole muualla nähnyt.

  VastaaPoista
 22. Minä olen muinoin leikkinyt tuollaisella vaavilla ja lapsillanikin on yksi. Ei kyllä ole kertaakaan käynyt mielessä että sillä olisi jotain yhteyttä PaaPiin ihanuuksien kanssa vaikka niitäkin on tullut viime aikoina lähes päivittäin kurkittua. Kyllä sinun työsi ovat mielestäni aivan omanlaisiaan.

  VastaaPoista
 23. En lukenut aikasempaa juttua oliko siellä sanottu että muistuttaa tuota, mutta siis mulla itseasiassa tuli myös mieleen, että muistuttaa tuota. MUTTA EI kyllä todellakaan tullut mieleen, että olisit kopioinut tuota mitenkään. Tai jos oisit niin mitä sitten? ei ne nyt niin samanlaisia oo. Sulla kuitenkin omanlaisensa.

  Mikä tuon pehmon nimi muuten on? siis tuon kuvassa olevan. Olen sitä koittanut ettiä jo viikkoja, mutta en vaan saa päähäni. Eikös sillä joku nimi ollut? Tahtonut ommella tuommoisia meille, ja yritin kuvaa etsiskellä, mutta ei tää vaan näköjään osannut googlettaa ;)

  Hyvä aihe muutenkin. Juuri tätä aihetta pohdiskelin äsken.

  VastaaPoista
 24. Ihan oikeesti, voiko joku muka nykyään olla jotain "matkimatta" ? Maailman ideat on tosiaan aikalailla käytetty. Sinun vauvasi ovat kyllä ihan omanlaisia, ei tuon kuvanlaisia. Sinulla on aivan oma tyylisi. Pidä kiinni siitä.

  Ideat varmaankin tulevat kaikista omista muistoista, se mitä näkee ympärillään, ehkäpä toisella ihmisella - ajattelee sitten, että teenpä tuosta jotain omanlaistani.

  Tuli vielä mieleen tämä Mattelin (Barbi) ja MGA Entertainmentin (Bratz) välinen riita. Mattelin mukaan MGA Entertainmentin Carter Bryant vei idean isopäisistä nukeistä työskennellessään Mattelilla. Vaikea sanoa. Kuka keksi mitä, ja missä kohtaa!

  VastaaPoista
 25. Hei, en muistaaksen ole täällä vielä kommentoinut, vieraillulla olen käynyt aina silloin tällöin. Itse olen monesti pohtinut ja ihmetellyt ideoiden syntyä. Kirjoitin siitä pikkasen joku aika sitten blogissanikin. Olen erittäin vahvasti sitä mieltä, että sama idea voi syntyä samanaikaisesti useammassa päässä ja eri puolella maapalloa, puhumattakaan siitä , että näitä ns "vanhoja" ideoita putkahtaisi uusien sukupolvien päähään ihan uutena. Mielestäni sinun idea on sinun näköinen ja se vanha nukke on oman luojan näköinen.

  VastaaPoista
 26. Noi ei muuten tod ole ainoita 'samantyylisiä' nukkeja, meillä on joku vanha ulkomainen vastaava pötkylä, että kyllä noita pötkövauvoja on tehty ja ainakin 30v maailmalla...

  VastaaPoista
 27. Minä olen n. 26 vuotta sitten saanut tuollaisen Vaavin lahjaksi. Sitä nyt katsellessani en kyllä huomaa mitään yhteneväisyyksiä... Sinun ihanan suloisessa pikku pehmossa näkyy sinun oma kädenjälkesi, ei kenenkään muun! :D

  VastaaPoista
 28. Sinun tekemät vauvelit ovat erittäin moderni ja söpö versio Vaaveista, joita joskus on ollut. Se ei ole kopiointia, jos uudistaa jotain tuotetta erinäköiseksi, etkä sinä edes muista kyseistä Vaavia, niin kopiointiin tätä ei voi rinnastaa mielestäni missään nimessä!
  Sinun vauveli on ihanan moderni :), eikä se edes ole samanlainen kuin Vaavit.

  VastaaPoista
 29. Minun mielestäni et matki etkä kopioi! Tuo muoto on niin yksinkertainen että sitä ei voi kukaan väittää omistavansa, ja naamojahan on maailma täynnä. Sinun paapijasi naama on ihan omansa lainen ja ihan sinun päästäsi putkahtanut :)

  Tunnistan silti sen olon mikä tulee kun on ensin tehnyt jotakin josta on oikein iloinen ja ehkä ylpeäkin ja sitten käy ilmi että jossain onkin jo jotakin samankaltaista... Mutta sanon siis vielä, minusta noissa on niin eri henki että ei voi millään sekoittaa.

  VastaaPoista
 30. Kovasti on minuakin tuo ideoiden syntyminen mietityttänyt. Olen yrittänyt tutustua tekijänoikeusasioihin, mutta en ole saanut selkeää kuvaa siitä, mikä on kopiointia. Esim. vaikka joku telinekortti.. Kuka sen on keksinyt? Monet niitä tuntuu tekevän, joten se ei varmaankaan ole kopiointia sanan varsinaisessa mielessä. Mutta mistä ihmeestä tästä ottaa selvän, kun maailma on pullollaan ihania asioita, mitä haluaisi itsekin kokeilla. Mistä tietää, mitä saa itse tehdä ilman että se olisi kopiointia?!

  VastaaPoista
 31. mun ei edes enää tarvitse sanoa samoja asioita joita muut ovat jo maininneet.

  En tiedä kuka ensimmäisenä keksi pötkylän jolla on naama mutta minusta sinulla on siihen ihan oma leima tuolla tyylilläsi!

  VastaaPoista
 32. Paapii, noi eroo kyllä kuin yö ja päivä. Todellakin nuo sun tekemät ovat ihan sun näköisiä. Sun Paapii-jutut ovat hyvin omaleimaisia mielestäni.

  Tosiaankin sellaiset tyynyn kokoiset olisivat tosi kivoja. Ja tuollaisista pienistä voisit tehdä rintakoruja. Ja jääkaappimagneetteinakin ne voisivat olla kivannäköisiä.

  VastaaPoista
 33. Tästä aiheesta tullutkin jo monta hyvää kommenttia ja komppaan mona kirjoittajaa asiasta.

  Näitä asioita itsekkin monesti miettinyt. Sillä esim. lasten vaatteissahan on periaatteessa hyvin samankaltaiset peruskaavat, joten jos hoksaat oman idean joka on perusmallista kehitelty, niin voiko sitä sanoa omaksi jos samankaltainen on jossain?! jos idea ja toteutus on oma, mielestäni voi. minäkään en suoraa kopiointia myyntitarkoituksiin hyväksy, mut juuri toi mikä on omaa ja mikä "kopiointia" raja on aika häilyvä.

  Mielestäni voit olla ihan puhtaalla omallatunnolla :), tuotteesi on sinua, ei muuta.
  Näitä juttuja liikkuu näissä blogipiireissä aika paljon :(.

  Eihän täs maailmas vois tehdä mitään, jos kokoajan pitäisi mietiä että onkohan tällainen jo jossain.

  Jatketaan käsitöitä hyvällä mielellä! Ja eihän näil kyl rikastumaan pääse vaik kuinka yrittäis, kunnia kaikille "vanhaa perinnettä" ylläpitäville ja kateellisten arvostelut jätetään oman onnensa nojaan....

  :) <3

  VastaaPoista
 34. Tuo vauvahahmo on tosiaan tuttu lapsuudestani, mutta se ei tullut kyllä lainkaan mieleen sinun paapii pehmoistasi, ovat kuitenkin niin erilaisia. Ja tosiaan kuinka tuolla edellä jo mainittiinkin, niin tässä maailmassa on jo niin paljon keksitty ja tehty että loppujen lopuksi eiköhän ne kaikki uudetkin ideat liity jollain tavalla johonkin jo olemassaolevaan. Ja sinun hahmosi ovat kyllä kaikki niin persoonallisia ja omaleimaisia, että ei ole kyllä tullut koskaan vastaavanlaisia vastaan. Eli no worries! :)

  VastaaPoista
 35. Vois sanoa, että onhan nuo kaks ihan eri marjaa. Ja sinun on suloisia! :)

  VastaaPoista
 36. Mä väittäisin että tuo mallisia nukkeja on ollut aina ja tulee olemaan... kapaloituja vauvoja, eri materiaalista vain äiti sen Aasiassa lapselleen valmistaa kuin Suomessa. Ja meillähän täällä on tarjolla raajallisia vauvoja niin paljon ettei tälläistä yksinkertaista nukkea enää juuri tule vastaan. Yhtähyvin vois sanoa jos sä kangaspallon teet että kopioit! :D

  Paapii-hahmo on niin oman näköisesi ja tyylisesi ettei siitä voi sanoa kuin että vahvasti paapii-tuoteryhmään kuuluva! SEN kopiot on sitten helppo tunnistaa :)

  VastaaPoista
 37. Sinun pehmosi ovat kyllä niin persoonallisia, etten olisi huolissani. Itse olen syntynyt ihan 60 luvun lopussa ja kyllähän totta on, että vastaavia nukkeja on ollut ennenkin, muistan serkullanikin olleen vastaavan, erittäin paljon muuten tuon kuvassa näkyvän kaltainen. Myös tyttäreni sai vastaavan oloisen, kylän paikallisen käsityöläisen valmistaman 90 luvun puolessa välissä. Nukkehan on tosi vanha keksintö, mutta kyllä tosiaan Paapii-hahmon erottaa muista.

  VastaaPoista
 38. Meilläkin oli lapsena tuollainen Vaavi-nukke ja olen niitä nähnyt paljon koko ikäni myynnissä vähän siellä sun täällä. En tiedä, valmistetaanko enää. Sen lisäksi minulla on vauvana ollut samanmallisia pötkylänukkeja muitakin. Minusta tuollainen pötkylän mallinen vauva on niin yleismaailmallinen hahmo, ettei plagioinnista voi puhua millään. Sinun PaaPiisi ovat sitäpaitsi tyyliltään aivan eri maailmasta, vaikka rakenne samantyyppinen onkin.

  Matkiminen on karmea peikko, myös minulle itselleni. Taannoin piirsin yhden kuosin kestovaippakankaaseen, ja kun se oli jo tuotannossa, törmäsi työkaveri tyystin samanlaisiin hahmoihin jossain Lindexin paidassa. Minä en Lindexeissä käy, enkä ole tietoisesti kopioinut kuosia, mutta järkyttävä kokemus oli tajuta, että olin piirtänyt lähes identtisen hahmon. Olinko joskus kaupungilla nähnyt sellaisen paidan jollain lapsella ja kuva oli piirtynyt aivojeni sopukoihin? Sieltäkö se sitten putkahti ja siirtyi paperille?

  Ikinä ei voi tietää, mistä ideat syntyvät. Tietoinen kopiointi on aina tuomittavaa, mutta vahinkoja sattuu, ja sitäpaitsi kyllä kaksi ihmistä voi saada saman idean toisistaan riippumatta.

  Myyntiin vaan PaaPiit.

  VastaaPoista
 39. No ihan erimoisiahan nuo on, toki nukke-pehmoja kumpikin, mutta kyllä PaaPii pehmot ovat niin PaaPiin näköisiä ettei kukaan voi matkimisesta sinua syyttää.

  VastaaPoista
 40. Minua on myös mietityttänyt se mistä ne ideat oikein tulee ja onko idea uusi vai olenko nähnyt jotain samantapaista ja luulen sen keksineeni. On todella törkeää napata toisen idea ja vielä myydä sitä. Mutta sitä vaan tapahtuu, ikävä kyllä. Ompelen itsekin "pientuotteita" ja pienimuotoisesti niitä myyn. Ja törmään näihin ideavarkauksiin toisinaan. Mutta onhan paljon sellaisia yleisiä malleja joita kukaan ei varsinaiseti ole keksinyt, niistä vaan voi tehdä erilaisia versioita.

  Mullekin on tuo vaavi tuttu, enkä todellakaan pidä paapii-pehmojasi kopioina. Niin, että jatka vaan tekemistä ja kaikenkokoisina :)

  terveisin Kirsikka

  VastaaPoista
 41. Ole huoletta! Vauva/joku otus makuupussissa/kapalossa tai muuten sen mallisena ei varmasti ole sun eikä kenenkään muunkaan käsityöläisen keksintöä, niin vain on vauvoille tapana tehdä :) Minäkään en siis näe että olisit mitenkään kopioinut tuota nukkea. Olen nähnyt tuon mallisia nukkeja muunkinlaisina kuin tuo ja muiden tavoin seurannut kauan blogiasi. Kyllä sinulla on ihan oma tyyli!

  VastaaPoista
 42. Minun on vielä ihan pakko jatkaa vähän.

  Kuten noissa aikaisemmissa viesteissä moni on todennut että harva idea on keksimätön ja toteutus ratkaisee. Joillain kateellisilla ihmisillä tuntuu valitettavasti täällä netissä olevan hirvittävä tarve kuittailla mitä mitättömimmistä asioista.

  Sinun tuotteesi on sinun näköisiä ja IHANIA joten minun mielestäni sinulla ei todellakaan ole huolta ♥

  VastaaPoista
 43. Mielestäni voit vallan hyvin jatkaa pehmojen tekemistä. Kyllä nuo eroavat paljonkin toisistaan.

  VastaaPoista
 44. Juu, eipä kyllä tullut tuo pehmo sinun vauvoistasi mieleen. Nämä kopiointijutut aina nostattaa karvoja pystyyn vähän turhankin kanssa. Itse ompelen paljon omalle pojalleni ja tutuille ja kyllä ammennan ideoitani sieltä sun tältä. Mutta en ole koskaan pitänyt sitä pahana, kun en niitä myy tai kerron kyllä rehellisesti jos jonkin idean olen napannut joltakulta toiselta.

  Mielestäni on aika turhauttavaa, jos aina kun jotain tekee, aletaan etsiä sen "esikuvia" ja syytellä kopioimisesta. Kaikki maailman ihmiset kun eivät tee pahalla tai voitto mielessään asioita, kuten jotkut tuntuvat ajattelevan! ;) Jatka vain omia ihania juttujasi, se vauva ei todellakaan ole kopio!

  VastaaPoista
 45. Mahtavaa että tämä aihe on saanut niin monen kommetoimaan ja miettimään tätä asiaa! Monella oli hyviä ajatuksia. Näytetään loppujenlopuksi olevan yksimielistä porukkaa. On hankala vetää se raja mikä on matkimista ja mikä omaa ideaa. Ideoitahan ei kukaan voi omistaa. Sanoin ehkä aika jyrkästikin tuossa aluksi. Mutta itse olen sellainen että yritän etsiä sen omannäköisen tavan tehdä asioita.

  Heti kun tuon Vaavin kuvan näin, huomasin että täysin erilainenhan se on. Mutta hyvä että sain kuvan siitä mihin omia tuotoksiani verrataan! Ja mukavaa että olette samaa mieltä asiasta. Hyvillä mielin jatkan omien ideoiden ammentamista, tulivat ne sitten mistä hyvänsä :) Jatkakaa te muutkin!

  VastaaPoista
 46. Täsmälleen samaa mieltä! :)

  VastaaPoista
 47. Pakko vielä tähän vanhan postaukseesi palailla...
  Totuushan kuitenkin on, että harva on tuotteitaan mallisuojannut, sillä se maksaa maltaita, harvemmin siis ainakaan kenenkään käsityöläisen tehtävissä. Onhan aina selkeä suora kopiointi hieman ala-arvoista kuitenkin moraalisesti. Mutta niin monta kertaa olen omallakohdalla saanut huomata, että juuri tuolta alitajunnasta putkahtanut idea sitten jossain vaiheessa löytyykin jo toteutettuna. Ei se kuitenkaan estä minua käyttämästä omaa versiotani. Sillä totuushan on, kutenjoku jo mainitsi,että lopulta melkeinpä kaikki onjo ainakinkertaalleen keksitty...

  VastaaPoista
 48. Vaikea aihe käsityö-alalla! Ja totta myös on että nykyään on niin vaikeaa keksiä mitään "täysin uutta", ja ideat saattaa tulla alitajunnasta, silloin voi tietämättään "kopioida" jonkun muun ideoita.. Mutta olen silti sitä mieltä että vaikka olisi kaksi tuotetta jotka ovat samalla idealla toteutettuja (niinkuin sinun esimerkkisi tässä postauksessa), mutta mielestäni niissä on kuitenkin aina tekijän oma tyyli mukana (ellei sitten härskisti ole vaan kopioinut suoraan tuotteen esimerkiksi myyntiin tai mainitsematta mistä idea on alunperin). Mielestäni nämä "vaavit" eivät ole yhtään samanlaisia tyyliltään.:)

  Olen töissä käsityökaupassa ja minulla on itselläni täällä myynnissä muun muuassa kukkaroita, ja täällä on muitakin kukkaroita, esimerkiksi ihan perus neliökukkaro jossa on vetoketju ja pitsiä. Eräs nainen tuli kauppaan ja totesi vaan että "Aijaha. Täällähän on ihan kopioitu mun juttuja. Kato kun mäkin teen just tällasia kukkaroita, mut niissä on vielä vuorikin." Jep, sinähän oletkin patentoinut tuon mallin...
  Samaan hengenvetoon tämä arvoisa rouva alkoi selittämään että onpa kalliit hinnat meillä (kukkarot maksaa 11-15 euroa, joista menee mm. materiaalien ohella 25% provikkaa kaupalle) ja että hän myy kukkaroitaan kirppiksellä kolmella eurolla, ihan vaan harrastepohjalta. Ja näitä asiakkaita riittää!

  Eräskin nainen tuli väittämään että yksi tauluntekijä on kopioinut täysin erään kauristaulun. "Siinä taulussa joka minulla on, on juuri tuollainen kauris, tuossa asennossa! Milloin tämä taulu on tehty?!" Jep...

  VastaaPoista
 49. Minusta matkimista ja plagiointia on se, ettei työhön tule mitään omaa, että pyrkimyksenäkin on vain tehdä mallinmukainen, samanlainen taloudellisessa tai muussa hyötymistarkoituksessa. Kunnia työn suunnittelusta otetaan itselle, samoin mahdollinen taloudellinen hyöty.

  Olen samaa mieltä siitä, että mitään aivan uutta ja ainutkertaista on vaikea keksiä, ihminen on luonut ja toteuttanut itseään jo niin pitkään ja niin monella eri tavalla, että luultavasti jokaisesta käsityöstä voisi väittää, että tuollainen on jo tehty.

  Mutta jos työssä on aidosti sydäntä ja tekemisen riemua mukana, väitän että se näkyy. Kopioitu halpatuote on tehty voitontavoittelu mielessä, ja siksi siitä puuttuu aito käsityön merkki: se, että joku on katsonut ja miettinyt työtään. Ja kun se on valmis, hipaissut sitä tyytyväisenä työn jälkeen ja iloinnut siitä, että on saanut tällaisen aikaan.

  VastaaPoista